Fırında yufaklı makarna; sade makarna, yufka, peynir, vs. Birçok çeşitli malzemelerin karıştırılmasıyla elde edilen; eşsiz fırın yemeklerinden biridir. Hem lezzetli hem görsel olarak güzel hem de besleyici olduğu için fırında yufkalı makarna; sık sık tercih edilmesi gereken bir tariftir. Yazının devamında da gerekli malzemeler listesi ve adım adım fırında yufkalı makarna tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Fırında yufkalı makarna tarifi için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)
1 yaprak yufka
2 su bardağı süt
Bir tutam tuz
1 paket makarna (Tercihen çubuk)
Bir tutam karabiber
4 yemek kaşığı sıvı yağ
3 adet yumurta
1 çay bardağı kaşar peynir rendesi
1 çay bardağı beyaz peynir rendesi
Fırında yufkalı makarna tarifi nasıl yapılır?
Gereken malzemeler temin edildikten sonra fırında yufkalı makarna tarifine başlanabilir. Her makarna tarifinde olduğu gibi fırında yufkalı makarna tarifinde de makarna haşlandıktan sonra yanındaki tatlar ile uygun bir şekilde karıştırılacak ve sonunda istenen tarif elde edilecektir.
Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin fırında yufkalı makarna tarifi için uygun hale getirilmeleri gereklidir. Bunun için; yukarıda yazdığı gibi peynirler önceden rendelenmeli. Ayrıca uygun bri tencere, bir kâse ve bir tepsinin de hazır edilmesi gereklidir.
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra fırında yufkalı makarna tarifinin ilk adımı uygulanır. Tencereye yeterli miktarda ılık su doldurulup ocağa konur; bolca tuzlanır ve ardından 1 paket makarna bu tencereye boca edilerek haşlanır.
Makarna haşlanmaktayken; yumurta sosunun hazırlanmasıyla fırında yufkalı makarna tarifine devam edilebilir. Önceden temin edilen kâsede birer tutam tuz ile karabiber ve yumurtalar homojen oluncaya akdar güzelce çırpılır. Ardından 2 su bardağı süt eklenerek çırpma işlemine devam edilir. Son olarak 4 yemek kaşığı sıvı yağ da eklenir ve çırpılır.
Yumurta sosu hazırlandıktan sonra ocakta haşlanan makarna süzgece konur; soğuk sudan geçirilir ve kısa bir süre dinlenmeye bırakılır. Dinlendirilen makarnaların üzerine yumurta sosunun üçte biri ve peynir rendelerinin üçte biri dökülerek karıştırılır.
Fırında kullanılacak olan tepsi güzelce yağlanır. Üzerine bir yaprak yufka kenarları dışarı çıkacak şekilde serilir. Fırında yufkalı makarnanın yarısı bu yufkanın üzerine dökülür. Ardından beyaz peynir ve kaşar peynirinin üçte biri eşit miktarda üzerine serpilir.
Peynir rendelerinin üzerine de fırında yufkalı makarnanın kalan kısmı doldurulur. Son olarak bunun üzerine de peynir rendelerinin kalanı serpilir. Yufkanın dışarı sarkan kısımları ile fırında yufkalı makarnanın üzeri kapatılır. Bu şekildeyken fırına verilir.
Daha sonra fırında yufkalı makarna dışarı alınarak dilimlenir ve tabaklara konur. Tabaklara konurken yufkalı tarafın üste gelmesi görsel olarak daha güzel olacaktır.
Tabaklara konan fırında yufkalı makarna servis edilir.
Fırında yufkalı makarna tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.