Fırında peynirli makarna; tarifi diğer fırın yemeklerine göre veya sade makarna çeşitlerine göre daha zahmetli olsa da bu zahmetin karşılığını sonuna kadar veren çok özel tariflerden biridir. Tarifin uzun ve biraz zahmetli olmasının yanı sıra hiçbir ekstra zorluğu yoktur. Yani herkesin bildiği mutfak bilgisine sahip olan herkes rahatça fırında peynirli makarna hazırlayabilir. Yazının devamında da gerekli malzemeler listesi ve adım adım fırında peynirli makarna tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Fırında peynirli makarna için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)
1 yumurta
Yarım paket makarna
250-300 gram yoğurt
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 demet maydanoz
2 çay kaşığı tuz
Sıvı yağ
1,5 su bardağı beyaz peynir
Bir paket krema
Fırında peynirli makarna tarifi nasıl yapılır?
Gereken malzemeler temin edildikten sonra fırında peynirli makarna tarifine başlanabilir. Her fırın yemeğinde olduğu gibi malzemeler uygun bir şekilde karıştırılıp fırına verilecek ve sonunda istenen tat elde edilecektir.
Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin fırında peynirli makarna için uygun hale sokulması gereklidir. Yukarıda bahsedildiği gibi kaşar peyniri rendelenmeli; beyaz peynir de istenen şekilde ufalanıp fırında peynirli makarnaya katılabilecek duruma getirilmelidir. Son olarak maydanoz da yıkandıktan sonra ince ince dilimlenmelidir.
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra fırında peynirli makarna tarifinin ilk adımı uygulanır. Tencereye yeterince ılık su doldurulduktan sonra içine yarım paket makarna dökülür ve ocakta pişmeye bırakılır. Piştikten sonra makarnalar suyundan süzülür ve süzgeçte bekletilir.
Makarnadan sonra; fırında peynirli makarnanın sosu ile tarife devam edilir. Önceden ayarlanan kaba sırası fark etmeksizin bir yumurta, 250-300 gram yoğurt, maydanoz, 2 çay kaşığı tuz ve bir paket krema eklenir. Her malzeme eklenişinden sonra bir müddet karıştırılır. Böylece fırında peynirli makarna sosu elde edilmiş olur.
Elde edilen bu sos ile sade makarna birbirine eklenip güzelce karıştırılır. Böylece fırında peynirli makarnanın pişmeden önceki son hali elde edilmiş olur. Fırın tepsisi yağlandıktan sonra fırında peynirli makarna bu tepsiye yayılır ve fırına verilir. Fırında tam pişmesi beklenmeden, az miktar pişirildikten sonra çıkarılır ve üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilir. Tekrar fırına verilerek pişmesi sağlanır. Hem ilk sıcaklıktan hem de fırında pişmeden dolayı kaşar peyniri iyice eriyecektir.
Yeterince piştikten sonra fırında peynirli makarna bir süre dinlenmeye bırakılır. Dinlendikten sonra dilimlenir ve servisi yapılır.
Fırında peynirli makarna tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.