{ "title": "Fırında Makarna", "image": "https://www.firindamakarna.gen.tr/images/firinda-makarna(2).jpg", "date": "21.01.2024 00:48:48", "author": "Serbay", "article": [ { "article": "
Fırında makarna, makarna yemeyi sevenler için oldukça doyurucu olan bir tariftir. Makarna buğdaydan yapılan besin maddeleri arasında ekmekten sonra, beslenmede ikinci sırada yer almaktadır. Bu nedenle sıkça yemek sofralarımızı süsler. İçinde bulunan vitamin ve minerallerle oldukça besleyici olduğundan, vazgeçilmez yitecekler arasında yer alır. Farklı şekillerde pişirilen makarnanın diğer tarifleri genellikle yardımcı yemek olarak tüketilmesine rağmen, bu tarifi ana yemek olarak hazırlayabilirsiniz. Arzu ederseniz yemeğin içine ıspanak, kıyma, kaşar peyniri, patlıcan, kabak gibi sebzeleri de ilave ederek, makarna tarifinizi dilediğiniz gibi zenginleştirebilirsiniz. Hem besleyici bir tarif yaratabilir hem de tadından doyulmaz bir fırında makarna hazırlamış olursunuz.

Makarna vücutta metabolizma tarafından kolay parçalandığından, enerjiye dönüşmesi de daha hızlı olmakta ve hazmı daha kolaydır. İçeriğinde yüksek miktarda lineolik asit bulunduğundan, kolesterol oranı da düşüktür. Makarnadan gerçek anlamda tat almak istiyorsanız, pişirme önerilerine uymalı, tariflerinizi özenle seçmelisiniz. Makarnanız soslarla daha güzel bir lezzete dönüşse de makarnanın kendine özel tadının sosla birleşmesi lezzetine katkı sağlar. Makarnayı pişirme sırasında önerilere uyduğunuz takdirde, tarifimizden son derece memnun kalacaksınız. Şimdi hep birlikte fırında makarna tarifimizi hazırlamaya başlayabiliriz.

Fırında makarna için gerekli malzemeler
Fırında makarna nasıl yapılır?

Makarnalar için uygun boyda bir tencerenin içine, bol miktarda su koyarak ocağın üzerinde kaynatın. Tenceredeki suyun kaynamasından sonra içine 1 çay kaşığı kadar tuz ilave edin. Tuzu baştan koyarsanız, suyun kaynamasını geciktirirsiniz. Kaynayan suyun içine fırın makarnaları koyarak, yaklaşık 8-10 dakika pişirin. Makarnaların hepsini suyun içine aynı anda koyun. Çünkü hepsi eşit derecede pişmelidir. Ayrıca makarnayı fazla pişirmeyin. Çünkü fırında da pişeceğinden, dağılabilir. Daha sonra makarnaları bir kevgirin içine koyarak süzün. Bunların üstüne soğuk su gezdirebilirsiniz. Normalde diğer makarna çeşitlerini yaparken üzerlerine soğuk su dökülmez. Çünkü hemen sosuyla karıştırıp, makarnamızı hazırlayabiliyoruz. Bu şekilde makarna sosu içine daha iyi çekebiliyor. Makarna ocaktan alındıktan sonra bile, pişmeye devam eder.

Fırın makarnayı daha fırında pişireceğimiz için, bu şekilde pişmesine izin vermiyoruz. Şimdi makarna için hazırlayacağımız beşamel sosun hazırlığına başlayabiliriz. Bir tavanın içine unu ve tereyağını koyup, ateşin üzerinde kavurmaya başlayın. Bu arada ateşin fazla yüksek olmamasına dikkat edin. Malzemenin içine sütü yavaş yavaş ilave ederek, sürekli olarak karıştırmaya devam edin. Beşamel sosunuz koyulaşmaya başlayınca ocağın üstünden indirebilirsiniz. Uygun bir fırın tepsisine ya da borcamın içine haşlanmış fırın makarnaları ve 2 su bardağı kaşar peynirini koyarak, birlikte harmanlayın. Bunların içine biraz tuz ve karabiber ilave edebilirsiniz. Tüm malzemeler iyice karışınca, içine pişirdiğiniz beşamel sosu döküp, karıştırın. Bu arada fırınınız 200 derecede ısıtın. Fırın tepsisindeki malzemelerin üzerini düzeltip, ısıttığınız fırına sürün. Fırın makarna bir süre piştikten sonra, tepsiyi dışarıya alın. Üzerine kalan 1 su bardağı kaşar peyniri rendesini ve ince doğranmış dere otunu serpin. Fırın tepsisini yeniden fırına koyarak, üzerinin nar gibi kızarması için 10 dakika kadar fırında tutun. Daha sonra çıkardığınız fırında makarnayı servis için hazırlayabilirsiniz. Uygun parçalara yani börek keser gibi böldüğünüz makarnayı bir servis tabağına yerleştirin. Konuklarınızın fırında makarnayı beğeneceğini umuyoruz.

Afiyet olsun.
" } ] }